Næringslivet i fjellregionen er avhengig av arbeidsinnvandring for å få hjulene til å gå rundt, og sånn vil det fortsatt bli i tida fremover.
Vi er i den siste tida gjennom lokale og regionale medier blitt presentert for befolkningsutvikling i fjellregionen som stadig peker i negativ retning.
«Vi sliter med å få tak i norske renholdere og må være glad for at vi har arbeidsinnvandrere», sier daglig leder og eier av RenholdsBehov AS Marius Berg til lokalavisa Arbeidets Rett i forrige uke. Renholdsbehov har avdeling på Tynset hvor tyske Stefanie Buron er driftsleder. (Les mer om Stefanie her)
Tall fra statistisk sentralbyrå viser at i hele Fjellregionen var rundt 750 med innvandrerbakgrunn sysselsatt ved utgangen av 2012.
Av disse var 268 personer eller 10 prosent sysselsatt på Tynset. For de øvrige kommunen var tallet mellom 5 og 8 prosent. For Folldal og Holtålen er tallgrunnlaget så lavt at det ikke fremkommer på SSB sin statistikk.
Nord-Østerdal Landbrukstjenester på Tynset sysselsatte i fjor alene 180 arbeidsinnvandrere. Det er 20 prosent av de 900 personene de har på sine lister for å formidle jobber i regionen.
Jan Klemmetvold er daglig leder i Nord-Østerdal Landbrukstjenester som er et vikarbyrå for bonden og bygda. De formidler jobber først og fremst innen landbruket.
Klemmetvold sier de er avhengige av utenlandsk arbeidskraft. Det ville vært svært vanskelig dersom det kun var nordmenn å formidle jobber til. Tilbakemeldinger fra de som leier arbeidskraft hos Landbrukstjenester tyder på at de også er mest fornøyd med utenlandske arbeidere.