Matoppskrifter fra Bulgaria

Lag maten med kjærlighet og gode tanker. Dob’r apetit!

Hristina Elven fra Bulgaria har bodd mange år på Røros. Her presenterer hun to tradisjonelle bulgarske oppskrifter.

 

Bulgarsk kjøttkakesuppe

  • 1 løk
  • 1 gulrot
  • ½ kg med kjøttdeig
  • Halv kopp (Jasmin) ris, ukokt, vasket med kaldt vann
  • Brokkoli (kan sløyfes)
  • Litt spagetti (eller pasta/poteter – velg det du og familien din liker!)
  • Litt salt
  • Ingefær skiver (kan sløyfes)
  • Hvitløkbåter  (kan sløyfes)
  • Krydder etter smak – pepper, koriander, persille eller dill osv.

Bland kjøttdeig, ris (ikke kokt begge to!) + litt salt og lag/rull passe store kjøttkaker.

Kok opp 2 liter vann, tilsett ½ ts salt og ha opp raskt kjøttkakene i det kokende vannet. La dem koke i 10 min på passe varm ovn. Ha opp skjært gulrot og løk og koke 5 min til. Til slutt ha opp brokkoli og pasta og kok i 5 min til. Du skal ha konstant kokeprosess på grunn av risen! 20 min til sammen.

******

Stekte bulgarske kjøttkaker

I Bulgaria brukes veldig mye løk i maten. Løk er bra for beina våre!

Når vi steker kjøttkaker har vi oppi litt gammelt brød/loff som har ligget i vann eller melk.  Det er sikkert en vane fra gamle tider da folk ikke hadde ubegrenset tilgang til kjøtt. Men det er tross alt godt! Derfor har vi ris inn i kjøttdeigen når vi lager suppa. Smaken er rikere.

Tips! Når du skjærer opp løk, ha to fyrstikker i munnen. Fosforen absorberer lukta fra løken og det svir ikke i øynene.

  • Halv kilo kjøttdeig
  • Halv løk (raspes/hakkes)
  • Et egg
  • 3-4 skiver gammelt brød i vann som klemmes – vannet skal ikke brukes
  • Oregano? Karve? Persille?

Blant alt en time før steking (hvis du har tid!) og legg kjøttkakedeigen i kjøleskapet. Før stekingen lager du flate, tynne (ca. 1 cm) kjøttkaker og steker dem i for eksempel solsikkeolje. Ovnen skal være mer enn middelvarm.