Lag maten med kjærlighet og gode tanker. Dob’r apetit!
Hristina Elven fra Bulgaria har bodd mange år på Røros. Her presenterer hun to tradisjonelle bulgarske oppskrifter.
Bulgarsk kjøttkakesuppe
- 1 løk
- 1 gulrot
- ½ kg med kjøttdeig
- Halv kopp (Jasmin) ris, ukokt, vasket med kaldt vann
- Brokkoli (kan sløyfes)
- Litt spagetti (eller pasta/poteter – velg det du og familien din liker!)
- Litt salt
- Ingefær skiver (kan sløyfes)
- Hvitløkbåter (kan sløyfes)
- Krydder etter smak – pepper, koriander, persille eller dill osv.
Bland kjøttdeig, ris (ikke kokt begge to!) + litt salt og lag/rull passe store kjøttkaker.
Kok opp 2 liter vann, tilsett ½ ts salt og ha opp raskt kjøttkakene i det kokende vannet. La dem koke i 10 min på passe varm ovn. Ha opp skjært gulrot og løk og koke 5 min til. Til slutt ha opp brokkoli og pasta og kok i 5 min til. Du skal ha konstant kokeprosess på grunn av risen! 20 min til sammen.
******
Stekte bulgarske kjøttkaker
I Bulgaria brukes veldig mye løk i maten. Løk er bra for beina våre!
Når vi steker kjøttkaker har vi oppi litt gammelt brød/loff som har ligget i vann eller melk. Det er sikkert en vane fra gamle tider da folk ikke hadde ubegrenset tilgang til kjøtt. Men det er tross alt godt! Derfor har vi ris inn i kjøttdeigen når vi lager suppa. Smaken er rikere.
Tips! Når du skjærer opp løk, ha to fyrstikker i munnen. Fosforen absorberer lukta fra løken og det svir ikke i øynene.
- Halv kilo kjøttdeig
- Halv løk (raspes/hakkes)
- Et egg
- 3-4 skiver gammelt brød i vann som klemmes – vannet skal ikke brukes
- Oregano? Karve? Persille?
Blant alt en time før steking (hvis du har tid!) og legg kjøttkakedeigen i kjøleskapet. Før stekingen lager du flate, tynne (ca. 1 cm) kjøttkaker og steker dem i for eksempel solsikkeolje. Ovnen skal være mer enn middelvarm.