Av Hedvig Rognerud
Seniorrådgiver og gründercoach i Vingelen Utvikling
De fleste mennesker har et behov for å bestemme over eget liv, å være selvstendig og i stand til å forsørge seg selv. For noen er dette så viktig at de velger å skape sin egen arbeidsplass, andre trives minst like godt med å bli ansatt og motta lønn for jobben de gjør. En person som starter sin egen arbeidsplass, kalles ofte en gründer eller en etablerer. De fleste gründere jeg har møtt, har en drøm, noe de brenner for. Denne drømmen kan romme alt fra å få brukt utdannelsen sin og vise hva de kan, til å gjøre en forskjell for folk som virkelig trenger hjelp. Andre igjen drømmer om å starte en kafé der folk kan møtes over en kopp kaffe og smakebiter fra hjemlandet. Hva drømmer du om?
Ett av de første spørsmålene jeg vil stille, er:
«Hvor sterk er drømmen din?»
Livet som etablerer kan være krevende, arbeidsomt, risikofylt og ensomt. Det er du som må stå på, sette deg inn i lover og regler, snakke med bank, skattekontor og forsikringsselskap, låne penger du må betale tilbake senere, skaffe nok kunder, være serviceinnstilt, leve med risiko og holde avtaler også når du er sliten eller syk. Ting tar ofte lang tid, og mange ganger har du ingen å dele bekymringene dine med.
«Hvorfor er dette viktig for deg?»
… er et annet viktig spørsmål, og nå kommer vi inn på den delen av etableringen som gir energi. Det er både morsomt og meningsfylt å kunne jobbe med nettopp drømmen sin, og da gjør det heller ikke så mye om du får lange arbeidsdager. Derfor er det viktig å kjenne etter hva det er som driver deg til å starte egen bedrift, og at du er trygg på at denne motivasjonen kommer til å vare lenge.
«Hva skal du selge og hvem er kundene dine?»
Dette spørsmålet kommer du ikke utenom. Vi kan ta utgangspunkt i kafédrømmen. Du har lyst til å skape et samlingssted der det er mulig å møtes, snakke og spise mat fra hjemlandet. Fjellregionen er ikke så stor, og kanskje bor det ikke mange nok mennesker fra din egen del av verden her, til at du kan tjene nok bare på dem. Hvilke kundegrupper kan du tenke deg i tillegg? Hva med lokalbefolkningen? Hva skal til for at de skal besøke kaféen? Er det lurt med både norsk og utenlandsk meny? Hva kan du gjøre for å få nordmenn interessert i mat fra akkurat ditt område? Kan det kombineres med kulturkvelder og historiefortelling? Hva med matlagingskurs? Eller vil du heller lage en kafé som er så god, og blir så kjent, at dine landsmenn kommer på besøk fra hele Norge og Sverige fordi de har hørt så mye bra om den?
Dette er bare noen av mange spørsmål som dukker opp for den som ønsker å bli en gründer. Går du med slike tanker, anbefaler jeg at du finner noen å diskutere med, noen som både kan støtte deg og stille kritiske spørsmål. Du kan snakke med nærings- eller utviklingssjef, og med ordføreren i kommunen du bor i. Ansatte i Rørosregionen Næringshage gir råd til etablerere som bor i Holtålen, Røros eller Os. Ta gjerne kontakt med andre som allerede har startet en bedrift, og be dem fortelle om sine erfaringer. Det kan også være lurt å melde seg på etablererkurs. Etter hvert som du har klart for deg hva du vil og hvordan, må du finne ut hvilke lover og regler som gjelder for akkurat det du ønsker å starte med. Dette vil jeg skrive mer om senere. Lykke til!