Ferielesing

Å lese er et ordentlig behov for meg, på lik linje som å gå tur hver dag.

Av Hristina Elven

Selv etter 23 år i Norge, føler jeg at jeg må forbedre norsken min og i feriene leser jeg mest. Det betyr at jeg leser skjønnlitteratur, faglitteratur og jeg lytter på lydbok, mens jeg lager mat. Det var litt morsomt å lytte Arve Kalvø sin bok ”Syden”, mens det var snø ute. I følge norske standarder kommer jeg fra Syden. Nordmenn derimot reiser til Syden for å besøke land, hvor sola skinner i 365 dager.

Nå vil jeg fortelle om tre bøker som gjorde meg glad i juleferien:

Leselykke – En liten bok om bøkenes verden”

er skrevet av Torhild Viken (2010) og i den deler forfatteren sin leseglede med den som leser. Hun tar opp temaer som Lesesirkel, Lesebriller, å lese Prøysen og mange andre gode tekster om hvorfor er boklesing viktig. ”Lesingen og kjærligheten” er avsnittet som jeg vil gi deg en liten smakebit av:

”Å, ja! Hvor ofte skulle vi ikke hatt et sitat for hånda – i de gylne øyeblikkene da vi befinner oss i livets mest løftende situasjoner; under forelskelsen, i lengselen etter den ene, i favntaket, etter kjærlighetsakten….Trolig har ingenting inspirert mer til diktning enn kjærligheten. Kjærlighet i alle dens fasonger og faser… Jeg vet bare at vi trenger diktningen, som forelskede og som elskede.” (min egen forkortelse)

Denne boka brakte meg direkte tilbake til barndommen min, i første klasse, hvor jeg og min nabo Vesko satt ute på trappa til huset hans og vi leste ei bok som mora hans anbefalte. Hun arbeidet som bibliotekar og vi alle kjente henne. Biblioteket var mitt andre hus. Vesko ga meg et skyss på kinnet mens jeg leste og jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre… Han ville gifte seg med meg, fant jeg ut mange år senere.

 

Ord for underklassen

av Arne Klyve og Jon Severud (2013) (Boka er ei skarp og lettbeint sjølvhjelpsbok som avkler politikerspråk og frustrerende  moteord i Bok Ord for undeklassen1arbeidslivet) Denne boka fant jeg utstilt på Folkebiblioteket. Nå kan jeg dele min hemmelighet med deg – jeg liker å lese ordbøker og jeg har lest mange, på flere språk. Å forstå betydningen av ordene gjør meg glad. På bok-coveret sto det ord som ”samsnakke”, ”fokusområde” og ”tellekant”. Jeg vet ikke om du vil finne ut hva ordet ”underklasse” betyr, men du kan utdype meningen av noen byråkratiske ord som bare byråkratene selv forstår; Se for eksempel forklaringen på to begreper: ” Ansvar for egen læring” (AFEL) og ”Synergi”. Muligens kan forfatterens humor tråkke på noen, men vi skal jo alle tåle kritikk, ikke sant? Personlig strever jeg lenge for å forstå ord som ”sysselsetting” og ”bærekraftig”. Ordene er ofte tvetydig eller flertydig. Derfor skal språket være enkelt og presist formulert. Det er en kunst. Meningen av ordene er basert på vår personlig forståelse og bruk av ordene i samfunnet. Derfor har mediene et stort ansvar for språket i artiklene sine.

 

Barn med flere språk – om flerspråklighet i førskolealderen

av Gunilla Landberg (1991) er en perle av en bok som jeg leste mens jeg studerte ”Flerkulturellpedagogikk” i Norge. Om morsmålslærerens funksjon er det sagt mye. Forskning viser at bruk av utdannete morsmålslærere er bare positivt. Godt og enkelt skrevet ramser boka opp problemene som både norske og ikke- norske folk har i den institusjonaliserte formen av barnepassing og oppdragelse som heter ”barnehage”. Selv om jeg også gikk i barnehage fra jeg var ett år gammel, så liker jeg begrepet ”storfamilie” hvor bestemødrene og bestefedrene overfører sin tradisjon og kultur. Dessverre er tiden med den samboende storfamilien forbi for lengst. Heldigvis har vi gode barnehager i dagens moderne Europa.

For meg betyr bøker (bok-lesning) utdannelse, men jeg er ganske kresen når det gjelder å velge bok. Ei bok skal lære meg historier, skal gi meg noe å tenke på og skal være dannende. Ingen er ferdig utlært og vi alle trenger å utvide horisontene våre. Det er sjeldent jeg leser ei bok to ganger. Kanskje er det noe jeg skal gjøre når jeg pensjonerer meg, hvem vet.

 

Hvilken bok leser du nå?

 

Flere omtaler av «Leselykke-en liten bok om bøkenes verden»

http://rosemariechr.blogspot.no/2012/03/torhild-viken-leselykke-en-liten-bok-om.html