Kombinasjonen av glødende filminteresse og noen grad av samlemani resulterte i en eksamensoppgave litt utenom det vanlige innen kunst og håndverk for fire ungdommer fra Tynset.
I forbindelse med Mangfolkfestivalen på Tynset 13. september 2014, ble ti personer fra Fjellregionen portrettert. Mangfolkfestivalen ønsker å presentere det mangfoldet vi har i regionen, på mange områder. Multikult presenterer hver av disse ti profilene nærmere i både tekst og bilde i en egen portrettserie. Ord og bilder av Ingrid Eide.
En 30-minutters film om en engelsk soldat fra 2. verdenskrig ble resultatet av mange måneders intenst arbeid. Initiativtageren bak filmprosjektet er Erlend Oldertrøen. Han er nok hva man kan kalle litt over gjennomsnittet interessert i historie og effekter fra 2. andre verdenskrig, og samler på alt fra uniformer til gamle matbonger og aviser. Interessen for våpen og konkurranseskyting går igjen i generasjoner i familien Oldertrøen med bestefar som har vært med i skytterlaget i et par mannsaldre, og en far som ble skytterkonge på 90-tallet. Erlend vært med på alle landsskytterstevner fra han var bitte liten, og er nå selv et ivrig medlem i skytterlaget.
Sjøllaga fra A til Å
Derfor var det å skaffe tilveie tidsriktige effekter til filmen var det minste problem, det var bare å dykke ned i samlingen. Da var det bare resten igjen. Manus, regi, lys, foto, lyd. Til det fikk han med seg klassekamerater som deler samme interesse for det levende bilde og det å lage film. Benjamin Johannsen Trondsen, Simen Berntzen Jørgensen og Celin Rostad ble med og disse fire har gjort alt fra å skrive manus til, klipp og lyd. Museumsparken på Tynset ble en naturlig ramme som innspillingsarena, og her er det kun brukt naturlig lys. Forsvarsmuseet ble viktig støttespiller og hovedsponsor.
Viktig læringsprosess
Å lage en film på 30 minutter som gruppearbeid for sylferske filmskapere er å er å gape høyt, veldig høyt.
– Hva har dere lært av på jobbe sammen som gruppe?
– Vi har vi blitt veldig sammensveiset. Vi har vært en hardtarbeidende gjeng som har gått gjennom en haug med prosesser som har lært oss noe om demokrati, sier Erlend og smiler skjevt. Vi har klart å motivere hverandre til å være positive og optimistiske når det røynet på. Det har også vært viktig, og det har vi klart. Hovedkonklusjonen for oss alle er at skal man lykkes med å skape noe må man tro på det en driver med og ikke gi seg! Man må lære seg å ha tålmodighet og være villig til å ofre seg.
Vil lage mer film
– Når det gjelder det rent filmtekniske har vi også erfart mye som både gir mersmak og motivasjon til å lage nye filmer, forteller Erlend.
– Vi ser at detaljer har stor betydning. Man kan ikke være soldat i 2. andre verdenskrig med moderne joggesko, påpeker Simen.
– Man bør helle ikke filme når toget suser forbi. Slike detaljer har stor betydning, og man kan ikke velge snarveier når det gjelder kostymer, rekvisitter osv. Det har noe med å bli tatt på alvor, påpeker Simen videre.
Fornøyd med resultat på lavbudsjett
Jeg trodde faktisk ikke at det skulle bli så bra som det ble, sier Erlend som flere ganger trodde han ikke ville ha noe ferdig resultat å legge fram for kunst og håndverkslæreren. Det ble også et helt annet resultat enn det vi først mente det skulle bli.
Ting ble til på veien. Tror vi overrasket de som skulle gå gjennom oppgavene våre, vi levert nok et bedre resultat enn forventet. Med støtte fra ulike hold fikk vi det til. Konkrete utgifter på 600 kroner er betalt. Dette er vel hva man kan er de fire samstemte om.