Tynsetjente deltar i verdens tøffeste hesteløp

Cathrine Fodstad

 

Cathrine Fodstad rir Mongol Derby

 

Onsdag denne uka setter Cathrine Fodstad seg på flyet til Mongolia for å delta i verdens tøffeste og lengste hesteløp. Med rådgiver fra Mongolia og et filmteam i ryggen, er det duket for tidenes norske debut i Mongol Derby. 40-årige Cathrine Fodstad fra Tynset er den første norske deltageren siden løpet ble arrangert for første gang i 2009. Løpet, som omfatter enorme arealer mongolsk villmark, har 25 hestestasjoner og 1.000 hester.

– Jeg er veldig spent, sier Cathrine, som er godt forberedt på svært tøffe tak alene ute i villmarka, på halvville hester.

– Løpet er regnet som verdens farligste, og folk har både mistet livet og blitt hardt skadet, konstaterer hun. Hun har ridd fra barndommen av og har temt over 150 hester.

– Jeg vet hva jeg går til, sier hun bestemt. Selv blar hun opp 100.000 kroner for å kunne delta.

 

Gjenskaper Djengis Kahns postsystem

Poenget med løpet er å komme først i mål med friske hester. Det ilegges straffetid dersom hestenes puls blir for høy, eller de blir dehydrert. Mongol Derby gjenskaper Djengis Khan legendariske postsystem. Under hans regime så verdens første langdistanse postsystem dagens lys i 1224.

En dokumentarserie laget av Zen Dog Film, som omhandler tre ryttere, deriblant Fodstads liv som hestebonde i Lonåsen i Tynset og hennes deltakelse i løpet, er påbegynt.
Serien skal vises i Norge, USA og Tyskland våren 2016.

 

Cathrine Fodstad rir inn 10.000 til veldedighet
Cathrine Fodstad rir inn 10.000 til veldedighet
Foto: Mariann Tvete / Nationen

Rir inn 10 000 kr til veldedighet

Alle som deltar i Mongol Derby er pålagt å samle inn 5 000 kr til regnskogfondet Cool Earth. I tillegg oppfordres det til å ri for et eget valgt veldedig formål. Alle årets deltagere er nå i full sving med å samle inn penger. For å samle inn penger har Cathrine gjort slik at alle som støtter Cool Earth med ca 200 kr får et postkort fra Norges første deltager i verdens tøffeste og lengste hesteritt. Innsamlingsaksjonen har fått sin egen side, hvor man enkelt kan donere penger som går direkte til Cool Earth. Målet er å samle inn 5 000 kr. Dette vil redde 29 dekar (7,1 acres) regnskog i Peru. En regnskog vi alle er avhengig av, for det som skjer «nedi der» har effekt for klima «oppi her». Ikke minst så bor det en rekke stammefolk i regnskogen som er avhengig av skogen sin for å leve.

 

Stor bistand fra lokalbefolkningen i løpet

Fattigdom er et utbredt problem i Mongolia, og de foreldreløse barna er kanskje de som lider mest under dette. Som deltager i Mongol Derby gjør man allerede mye for de mongolske nomadiske familienes levestandard. Ute på steppene vil familiene som bidrar med hester og stasjoner til løpet få godtgjørelse som tilsvarer en stor andel av deres årsinntekt. Med forholdsvis lite kan man gjøre mye for barns levestandard og mulighet for skolegang i Mongolias hovedstad Ulaanbaatar. Derfor har Cathrine i tillegg valgt å støtte SOS barnebyer i Mongolia med 5 000 kr. Dette beløpet er allerede nådd gjennom samarbeid med Tolga-Os Sparebank, men det er fortsatt mulig å gi mer!

Dersom du ønsker å donere penger til dette formålet gjennom hennes ritt er kontonummeret 1822.22.66064. Merk betalingen «SOS Barnebyer Mongolia«.

Samtlige deltagerne i årets Mongol Derby tatt utfordringen om å sale inn 10 000 kr til veldedighet. Ettersom det i år er 35 deltagere utgjør dette totalt 350 000 kr. Cathrine synes konseptet er veldig bra fordi veldedighet engasjerer og gjør at man setter seg inn i verdensproblemene på en meget konkret måte. Dessuten skaper det et positivt bilde at ryttersporten som bidragsyter.

– Tenk om alle hestearrangementer kunne gjort det samme? Om ikke 10 000 kr, så muligens 100 kr per ekvipasje? Sett i lys av alle ridestevner som pågår i løpet av et år så vil dette utgjøre en stor sum penger, og en stor forskjell for de som virkelig trenger det, avslutter Cathrine, som nå er pakket og klar for avreise til Mongolia.

 

Fakta | Mongol Derby

Den 1 000 km lange leden gjenskaper Djengis Khans legendariske postsystem. Ved hjelp av et nettverk av hestestasjoner kunne hardføre budbringere galoppere fra Kharkhorin til det Kaspiske hav på bare noen dager. Mongol Derby er bygget opp på samme måte ved at ryttere skifter hest hver 40 km. Nytt i dag er at alle hester som deltar i løpet må gjennom en veterinærkontroll før start og på hver stasjon er det pulskontroll og veterinærsjekk. Dersom hestens puls er over 64 slag i minuttet gis det straffetid. Ved eventuelle skader eller dehydrering får ryttere ikke ri videre på ny hest før den skadede er i fin form, eller har fått behandling.

Mongol Derby utstyrer hver deltager med nødknapp i form av en satellittsender som viser hvor rytteren er til enhver tid. Dette gjør det ekstra spennende å følge løpet samtidig som det gir deltagerne mulighet for å trykke på knappen dersom uhellet virkelig er ute.

For å få godkjent løp må distansen tilbakelegges i løpet av 10 dager, dette innebærer at man må ri 100 km hver dag. Skal man i det hele tatt å ha en sjanse til å gjennomføre må kunnskap om hvordan man overlever i villmarken, kombinert med topp rytterferdigheter være på plass. I tillegg kreves en god porsjon flaks. Hestene er halvville og mange kastes av underveis. Dette gjør at et stort antall deltagere bryter før målstreken er nådd..

Et stort antall personer søker om å få delta på Mongol Derby, men kun 35 gis mulighet for å delta. Rittet, som krever en villmarkskunnskap kombinert med topp rytterferdigheter, er ikke for alle.

 

Nettsteder
Team Norway Mongol Derby
Rytterne i Mongol Derby 2015